• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Site Menüsü
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Hava Durumu
Takvim

   ALANCIK KÖYÜ SOSYAL DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 

Alancık

GENEL

Kastamonu ilinin Şenpazar ilçesine bağlı bir köydür. Yerli halk arasında ismi Bezez olarak da anılan köyde 2009 yılı nüfus sayımındaki verilere göre 58 nüfus yaşamaktadır.Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında pek bir bilgi yoktur.

TURİZM

Turizm açisindan önemli bir eser bulunmamasina ramen Örencik mahallesinde Bizanslılar'dan kaldığı sanılan bir Kilise kalıntısı bulunmaktadır.

KÜLTÜR

Köyün yemekleri : Islama, Pekmezli mısır unu ekmeği, Kuru Karmac,Sepeleme Dolamsi, soğanlı yufka böreği (yufka da odun ateşinde saçta pişirilir.)

Köyün gelenekleri : Halen devam eden en önemli geleneği bayram ziyaretleri ve bu ziyarette yapılan eğlenceli faaliyetlerdir. Köy iki büyük mahalleden oluştuğundan sırayla bir mahallenin tüm halkı toplanıp diğer mahalleye ziyarete gider. Diğer mahalle halkı gelen misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya çalışır. Bu yıllardan beri devam etmektedir.

COĞRAFYA

Top Meydanı, Oyun Kayası mevkiinde bulunan Alancık Köyü, doğusunda Demirkaya Köyü, batısında Alaçal Ormanı, kuzeyinde Aydos mevkii, güneyinde Şenpazar Karaman Mahallesi ile çevrelidir. Genellikle ormanlık bir alanla çevrili olan Alancık Köyünde de tipik Karadeniz iklimi özellikleri görülür. Alancık köyü Kastamonu iline 109 km, Şenpazar ilçesine 9 km uzaklıktadır .

İKLİM

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

EKONOMİ

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Gelir kaynaklarının yok denecek kadar azlığı göçe neden olmaktadır. Hayvanlardan elde edilen gelir ve tarlalardan yiyecek haricinde geçim kaynağı yoktur. Arazi az fakat verimlidir. Bu da yiyecek ihtiyacını karşılar. Genellikle sebze ve hayvan yemi ekilir. Son yıllarda Arıcılığa ve Büyükbaş hayvan besiciliğine ilgi fazladır.

ALTYAPI BİLGİLERİ

Köyde ilk olarak 1935- 1940 yıllarında açılan okulda eğitim-öğretim verilmeye başlanmış, geçici binalarda verilen eğitim-öğretim 1979 yılında devlet-vatandaş işbirliği ile yapılan okulda sürdürülmeye başlanmış olsa da yaşanan göçlerin ve bunun sonucunda da okutacak öğrenci bulunamamasından dolayı okul şimdi faal değildir ve kapalıdır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Özellikle son yıllarda artan kuraklık ile birlikte baş gösteren su sorunu nedeniyle son zamanlarda köyde sondaj çalışmaları yapılmaktadır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. İlçeye 9 km uzaklıkta bulunan köye ulaşım Köy Hizmetleri tarafından 1977 yılında yapılan ve daha sonra genişletilen stabilize yolla sağlanmaktadır. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca köyde bir camii ve bir de din görevlisi mevcuttur.


Yorumlar - Yorum Yaz